За 20 років середня врожайність пшениці в Україні зросла на 44% - USDA

21.10.2016

Згідно огляду світового ринку пшениці, який міністерство сільського господарства США опублікувало в жовтні поточного року (Wheat Outlook/WHS-16j/October 14, 2016, Economic Research Service, USDA), врожайність пшениці в Україні зростала вибуховими темпами (Графік 1, оригінал).

Графік 1. Динаміка зростання урожайності пшениці в країнах - основних експортерах пшениці за останні 20 років.

Практично усі основні країни-експортери за два десятиліття збільшили врожайність пшениці. Можливо тільки Євросоюз зменшив цей показник в останні два роки на тлі дворічних кліматичних проблем, які відобразилися не тільки на врожайності, але й на якості зерна. До речі, у наших східних сусідів, хоча другий рік поспіль і зростає урожайність пшениці, але якість зерна 2016 року навіть гірша минулого сезону.

Але, незважаючи ні на що, ЄС залишається лідером по урожайності. В кінці ХХ сторіччя США були другими в рейтингу врожайності пшениці,  а ось на початку 2010-років вже поступилися Україні і Канаді, яка збільшила врожайність на 30% за двадцять років. Темпи приросту врожайності пшениці в РФ також вражаючі – на 41% від середнього значення з 1996 по 2000 рік. Але в обсязі зерна з гектара РФ піднялася з останнього на передостаннє місце, обігнавши тільки Австралію, яка за 20 років наростила врожайність всього на 1% (таблиця 1).

 Таблиця 1. Темпи зростання врожайності пшениці за двадцять років.

Країна

ЄС

Україна

США

Канада

Аргентина

РФ

Австралія

Темпи зростання

13%

44%

10%

30%

14%

41%

1%

Джерело: FAS USDA

Більш глибоке вивчення питання розвитку аграрного сектору України, а саме по основних олійних і зернових культурах, показало, що зникнення колгоспів і радгоспів позитивно вплинуло на виробництво продовольства.

Так, врожайність основних олійних культур (соняшник, соя і ріпак) зросла з 1995 року по 2016 в середньому на 128% (таблиця 2). Саме це стало стимулом для інвестицій в переробну галузь України і для виходу на нові світові ринки.

Таблиця 2. Динаміка зростання врожайності основних олійних культур в Україні (ц/га)

Основні олійні

культури

1995

2000

2005

2010

2015

2016

прогноз

% зростання

Соя

9,70

10,60

14,50

16,20

18,50

21,00

116%

Ріпак

8,48

8,41

14,59

17,00

26,00

26,40

211%

Соняшник

14,20

12,20

12,80

15,00

21,70

22,30

57%

Джерело: ААН України, Держстат України

Графік 2. Динаміка зростання урожайності олійних культур в Україні за останні 20 років

Динаміка зростання основних зернових в Україні суттєва, але не така вражаюча, як по олійним. За двадцять років урожайність пшениці, кукурудзи і ячменю зросла в середньому на 69%. Лідером зростання врожайності стала кукурудза (таблиця 3).

Таблиця 3. Динаміка зростання врожайності основних зернових культур в Україні (ц/га)

Основні зернові

культури

1995

2000

2005

2010

2015

2016

% зростання

Кукурудза

29,2

30,1

43,2

40,5

57,1

59,0

102%

Ячмінь

21,8

18,6

20,6

19,7

30,1

34,3

57%

Пшениця

29,7

19,8

28,5

26,8

38,8

43,9

48%

Джерело: ААН України, Держстат України

Графік 3. Динаміка зростання урожайності зернових культур в Україні за останні 20 років

Темпи рекордного зростання врожайності основних культур в Україні є продуктом відкриття України і нашого аграрного ринку західним технологіям і капіталу. За ці два десятиліття зникли безліч ідеологічних штампів, в першу чергу про «унікальність насіннєвої бази України». Ще 4 – 5 років тому назад була поширена думка, що імпортувати і сіяти закордонні сорти пшениці не вигідно і недоречно через різні кліматичних умов. В 2015 і 2016 роках на Півночі України активно висіваються німецькі та італійські сорти озимої пшениці, які в рази продуктивніші від традиційних українських сортів «старої школи». Сподіваємося в найближчі роки наш АПК почне використовувати закордонні сорти ярої високо протеїнової пшениці, яка завжди користується в Світі підвищеним попитом.   

Последние новости